fbpx

10 – Minnen, varför minns vi saker?

Vilka starka minnen har du? Vad är ett minne? Vilka skulle vi vara utan våra minnen? Vad är våra minnen till för och går de att förändra eller påverka?

Nu har jag i min blogg-serie om “kartan av verkligheten” kommit fram till kartsymbolen, “minnen” och deras påverkan på hur vi filtrerar ut och tolkar vår omvärld.

Varför har vi minnen?

Minnets yttersta funktion verkar vara att guida oss i vår vardag. Vi sparar på episoder för att kunna förutspå framtiden och på så sätt öka chansen att överleva, leva och frodas.

Från det vi föds lär vi oss en massa saker varje dag när vi tar emot information via våra sinnen. Dessa sinnesintryck omvandlas till nervimpulser i hjärnan och vissa av dessa lagras och konsolideras i långtidsminnet, medans andra saker försvinner nästan direkt.

De saker som stannar kvar har vi ofta kopplat mera känsla till, dessa minnen använder vi som guidelines, som kartsymboler för att navigera i världen.

Förändras våra minnen?

Tänk om det är så att våra minnen är fasta och oföränderliga , tänk om de är som Youtube-klipp, kan det vara så?

Nej, det är faktiskt så att varje gång som vi återkallar ett minne till medvetenhet så blir minnet förändringsbart, synapserna och kopplingarna mjukas upp och blir mottagliga för förändring och varje gång som minnet återkallas så läggs ny information till eller dras ifrån oavsett om vi vill det eller ej.

Minnet re-konsolideras, dvs det tas upp till medvetenhet och konsolideras igen i långtidsminnet med den nya informationen.

Daphna Shohamy – Minnesforskare & Professor i psykologi vid Columbiauniversitetet

Många tror att ett minne är som en repris av vad som faktiskt hände, men egentligen är ett minne fullt av hål, villfarelser och rekonstruktioner och det förändras konstant.

Det kan kännas som att ett minne är en faktisk repris av vad som hände, men i verkligheten är det så att varje gång när vi återkallar ett minne så mjukar vi upp minnet och gör det på så sätt möjligt att förändra på ena eller andra sättet.

När vi återkallar ett minne så influeras minnet delvis av vad som hände då och delvis av vad som händer just nu i den aktuella stunden.

Minnen och fantasier

Hippcampus har en funktion i vår hjärna som handlar om att hjälpa oss minnas saker från det förflutna och en annan funktion som hjälper oss också att fantisera vad som kan hända i framtiden.

Ur hjärnans perspektiv är det ingen skillnad på något som faktiskt har hänt och något som kan hända i framtiden.

Enligt Daphna Shohamy så har våra minnen egentligen ingenting med vårt förflutna att göra utan de är hjärnans verktyg för att svara på frågan – vad ska jag göra nu?

Så istället för att se minnen som repriser av episoder i vårt liv så kan vi se på minnet som ett verktyg för framtiden, som en viktig del i det flexibla system som bildar din karta av verkligheten.

Våra minne behöver alltså inte vara en perfekt återgivning av vad som egentligen hände, snarare är det bra att minnet förändras och uppdateras, det är ett av sätten som din karta av verkligheten uppdateras.

Kan jag ta aktiv kontroll över denna justering av minnen?

Absolut kan du det, helst med hjälp av en coach. Det vi gör då är inte att förändra minnen totalt, utan snarare ladda ur vissa minnen från starka emotioner, addera perspektiv till vissa minnen och justera hur du tolkar minnet dvs vilka betydelser som du kopplat till minnet.

Om du aktivt vill förändra och påverka dina drivande minnen så att de gynnar dig i ditt liv här och nu, vill jag rekommendera dig att ta kontakt med mig och boka upp några coaching-sessioner.

Vilka minnen återkommer du till ofta i ditt liv och vilka vill du uppdatera så att de gynnar dig bättre i ditt liv?

4 Replies to “10 – Minnen, varför minns vi saker?”

  1. Strålande inlägg! Informativt, insiktsfullt och kloka perspektiv.

    Gillar framförallt: “… kan vi se på minnet som ett verktyg för framtiden”.

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.