fbpx

51 – The Seed Model – Virginia Satir

Jag skrev nyligen ett förhållandevis långt inlägg om Virginia Satirs – The Seed Model, här kommer på allmän begäran en förkortad version av det inlägget 😊.

Synsätt

Det finns olika sätt att se på händelser i världen, personer, relationer och förändringar.

Två av dessa synsätt är Hot och Belöningsmodellen och Virginias, The Seed Model. Genom att förstå dessa perspektiv kan vi börja reflektera över hur vi själva ser på vår omgivning och på oss själva.

Hot och Belöningsmodellen

Hot och Belöningsmodellen skapar klyftor och hierarkier. Människor känner ofta att de måste kompromissa med sina tankar och känslor för att passa in eller stiga i status. Detta leder till att vi ser på varandra med misstänksamhet och konstant söker bekräftelse och status för att känna oss värdefulla. Denna modell främjar en svartvit syn på världen där rätt och fel definieras enkelt och förändring ses som något att undvika.

The Seed Model

The Seed Model erbjuder ett annat perspektiv. Här ses varje individ som en unik varelse med ett inneboende värde. Olikheter och likheter uppskattas lika mycket, och alla betraktas som jämlikar. Detta synsätt erkänner världens komplexitet och ser skönheten i livets konstanta rörelse och förändring. Genom att omfamna detta synsätt kan vi uppskatta den komplexa och systemiska naturen av vår verklighet.

Reflektionsfrågor

Som läsare kan det vara nyttigt att reflektera över dessa frågor:

  1. Vilket synsätt känner du igen dig mest i?
  2. Vilket synsätt vill du använda för att se på dig själv och din omgivning?
  3. Hur kan du integrera detta synsätt mer i din vardag?
  4. Vilka konsekvenser skulle detta ha för dig, din familj och världen?

Genom att fundera över dessa frågor kan du börja skapa en djupare förståelse för hur dina synsätt påverkar ditt liv och dina relationer.

Vad skulle hända om vi alla började se världen genom linsen av The Seed Model?

Kan vi skapa en mer inkluderande, förstående och harmonisk värld?

Det är upp till var och en av oss att göra det valet.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.